Ny hestestald – et par gode råd

Her følger et par gode råd, når i går i byggetanker eller vil renovere den gamle hestestald. Listen er langt fra udtømmende og jeg modtager gerne dit bidrag.

Mange af rådene giver sig selv, men jeg har i de sidste 15 år som professionel leverandør af hestebokse og andet staldudstyr set mange eksempler på, at selv de mest indlysende ting kan gå galt.

Udenomsarealer:

Dræn, dræn og atter dræn. Sørg for at udenomsarealerne er godt afdrænet. Meget ofte er indgangspartier, paddockområder og indgange til folde bare store mudderhuller. Det ser trist ud og er generelt bare til gene. God dræning og eventuelt græsarmering på de mest udsatte steder gør det meget nemmere at undgå de værste problemer.

Staldgangen:

Hvis det er muligt skal staldgangen ikke være smallere end 180 cm. Slet ikke, hvis der er heste på begge sider af den. Det kan sagtens fungere med en anden staldgang. Det kommer bl.a. an på, hvor mange heste man har, hvor stor udskiftningen er og selvfølgelige temperamentet hos hestene.

Hesteboksene:

Foderskjul:
Installer foderskjul/stressplade i skillerummet i den ende hvor krybberne er. Det er overraskende så meget mere ro det giver i forbindelse med fodring. I ældre hestebokse med lodrette tremmer er det nemt at installere et foderskjul. I vandrette lidt mere udfordrende afhængig af producent. Kontakt os gerne for et tilbud.

Skydedøre:
Ved nye hestebokse skal dørene ind til hesteboksene være af en god bredde. Det koster ikke ekstra. Materialet fra fronten bliver bare flyttet over i døren – og man behøver jo ikke åbne skydedøren helt op, hvis man synes den er for stor. Grunden til at jeg anbefaler “store” døråbninger er at maskiner bliver billigere og billigere og du bliver bare ældre og ældre:-) Det kan godt være, at det er nemt at muge med håndkraft nu, men det er ikke sikkert, at det lige så sjovt om 10 eller 15 år.

Vandrette eller lodrette tremmer ?
Det er et rigtig godt spørgsmål og det er op til den enkelte hestejer. Min personlige holdning er så få tremmer som muligt. Hvis hestene kender hinanden godt, så lad dem da få al den kontakt med hinanden som de overhovedet kan.

Hvis der er stor udskiftning eller hestene ikke kan enes, så skal der tremmer til. Trenden i DK er vandrette tremmer i fronte og lodrette i skillerummene.

Vandkopper og krybber
Krybbe og vandkop skal placeres så langt fra hinanden som hesteboksen tillader. Grunden er heste ofte tygger på vej over i drikkekoppen. Hvis de ikke er færdige får du foder i drikkekoppen og risikerer, at den stopper til. Du får også mere vand i foderet, hvis de placeres for tæt.

Krybber med spildkant er effektive mod foderspild og drikkekopperne skal installeres så de ikke fryser til. Det er dyrt at spare noget på frostsikringen, hvis du bygger nyt og har alle muligheder for at lave det frostsikkert fra start.

Selve stalden:

God luftcirkulation fra staldvinduerne og porte sikrer et bedre indeklima og sundere heste. Hvis du køber vinduer, der kan åbnes helt op vil jeg vædde med, at hesten står med hovedet ude af det inden vores montør har forladt stalden. De elsker det !

Sørg for et godt lys. Det er meget rarere for både hesteejer og hest at opholde sig en stald med et godt lysindfald og fornuftig belysning.

Betongulvet må ikke være for glat. Det er den “fejl” jeg oftest ser. Støbemanden vil gøre det så godt og gulvet ligner en ishockeybane, når han er færdig. Det er bare ikke ret godt til 400 kg hest med glatte jernsko.

Skriv gerne dit bedste råd, så skriver jeg det gerne på denne liste.

DBH

Claus Jensen

Rationel Staldinventar A/S