Generel drift-og vedligehold

af produkter fra Rationel Staldinventar A/S

Alle stålkonstruktioner er altid varmgalvaniserede med mindre andet er aftalt.

Skader på zinken

Varmgalvaniserede overflader kræver normalt ingen vedligehold. Hvis galvaniseringen krakkelerer på grund af mekaniske skader kan den vedligeholdes med zinkholdig maling med min. 98% zinkindhold eller ved påførelse af smeltezink.

Vedligehold af bambusplanker

Rengøring
1) Blødgør plankerne med masser af vand. Brug gerne en vandslange men ALDRIG en højtryksrenser.
2) Skrub plankerne med en stiv børste i længderetningen. Brug varmt vand tilsat et mildt rensemiddel beregnet til træ, f.eks. Owatrol Marine Deck Cleaner. Børsten skal være meget stiv, men brug aldrig en stålbørste.
3) Hvis plankerne har meget misfarvning startes med at skrubbe i 45 grader på længderetningen herefter fortsættes i længderetningen. Gentag om nødvendigt.
4) Skyl efter med rigeligt vand.
Oliering
1) Efter rengøring skal bambusplankerne tørre i minimum 24 timer. Plankerne skal være fuldstændigt tørre før ny olie påføres.
2) Olie må kun påføres i tørvejr. Undgå direkte sollys når olien påføres. 3) Anvend en god hårdttræsolie. F.eks. Woca Exterior Wood Oil / Trip Trap Terrasseolie
4) Følg anvisningerne fra producenten af olien.

Tidsforbrug og pris

Udgifter til materialer til vedligehold i en 10 års periode er ubetydelig.
Tidsforbruget afhænger af, hvor hurtigt du arbejder, men hestefolk er jo arbejdsomme, så det går hurtigt 🙂

Andet tidsforbrug vil typisk være mindre reparationer på zinken samt justering af låse og stop på døre samt oliering af planker.

Hvidrust på zink

Vore materialer bliver leveret på lukkede biler både til og fra vort værksted. Varer bliver også leveret til kunderne på lukkede biler, med mindre det skal leveres med kran. Vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte zinken mod fugt.

Hvis der alligevel opstår hvidrust på inventaret er det vigtigt, at komme i gang med afrensning tidligt i forløbet. Vi har lavet forsøg med strubolie fra VM Zink med gode resultater på vores egen udstilling. Du kan købe produktet hos f.eks. Wupti.

Zink er et levende materiale og hvidrust kan dannes, hvis varmgalvaniserede emner udsættes for fugt eller kondens. Det er ikke umiddelbart farligt for levetiden, men det kan se voldsomt ud. Hvis det blanke "look" ønskes bevaret skal alt fugt og kondens tørres af. Det er ikke en mulighed i en stald, men jævnlig overtørring skader ikke.

Læs mere om hvidrust hos Nordic Galvanizers.

Andet ?

Nej, egentlig ikke. Produkterne passer stort set sig selv. Hvis du børster skidtet af en gang imellem og olierer plankerne en gang om året, så er du godt kørende under normale forhold.