Generel drift-og vedligehold

af produkter fra Rationel Staldinventar A/S

Alle stålkonstruktioner er altid varmgalvaniserede med mindre andet er aftalt.

Skader på zinken

Varmgalvaniserede overflader kræver normalt ingen vedligehold. Hvis galvaniseringen krakelerer på grund af mekaniske skader kan den vedligeholdes med zinkholdig maling med min. 98% zink indhold eller ved påførelse af smeltezink.

Vedligeholdelse af Rationel bambusplanker

Hvis den relative luftfugtighed bliver for høj, er der risiko for, at der kan opstå misfarvning på bambusplankerne. Hvis der kommer misfarvede pletter på plankerne, kan det være tegn på vækst af alger eller svamp. Mikroorganismer som alger og svamp trives kun, når luftfugtigheden bliver for høj.  Det er derfor vigtigt at sikre god ventilation, så den relative luftfugtigt altid holdes under 60%. Dette sikrer også et godt miljø for hestene, da en relativ luftfugtighed over 60% kan være usundt for dyr og mennesker.

Overfladen på plankerne bliver påvirket af vind, regn, frost og solskin (UV). Som resultat heraf, vil overfladen med tiden fremstå grå, snavset/misfarvet og mindre revner / splinter vil fremkomme. Det bedste tidspunkt for den indledende vedligeholdelse er ca. 6 måneder efter installationen. På dette tidspunkt har overfladen åbnet sig, og tillader en bedre absorption af olien. Herefter anbefales det at afrenser og oliere plankerne én gang årligt.

Hvis den løbende vedligeholdelse udelades, er der risiko for, at misfarvning kan trænge dybt ind i overfladen med permanent skade til følge.

Rengøring

  • Blødgør plankerne med masser af vand. Brug gerne en vandslange men ALDRIG en højtryksrenser.
  • Skrub plankerne med en stiv børste i længderetningen. Brug varmt vand tilsat et mildt rensemiddel beregnet til træ. (F.eks. Owatrol Marine Deck Cleaner) Børsten skal være meget stiv, men brug aldrig en stålbørste.
  • Hvis plankerne har meget misfarvning startes med at skrubbe i 45 grader på længderetningen herefter fortsættes i længderetningen. Gentag om nødvendigt.
  • Skyl efter med rigeligt vand.

Oliering

  • Efter rengøring skal bambusplankerne tørre i minimum 24 timer. Plankerne skal være fuldstændigt tørre før ny olie påføres.
  • Olie må kun påføres i tørvejr. Undgå direkte sollys når olien påføres.
  • Anvend en god hårdttræsolie. Vi anbefaler Trip Trap Woodcare møbel og vinduesolie, Teak. Denne olie indeholder et UV-filter, der beskytter plankerne mod solens stråler. Særligt ved planker der udsættes for direkte sollys, er det vigtigt af bruge en olie med UV-filter. Olien skal også indeholde fungicid, så den beskytter mod svamp og alger. Olie der er beregnet til indendørs brug, vil sjældent være egnet til bambusplanker.
  • Følg anvisningerne fra producenten af olien.

 

Hvidrust på zink

Når en varmforzinket konstruktion tages op af zinkbadet, angribes overfladen omgående af luftens ilt, og der begynder at blive dannet zinkoxid. Når zinklaget, har været eksponeres nogle måneder i atmosfæren, får den en mat, lysegrå kulør. Processen foregår hurtigere, hvis produkterne udsættes for høj luftfugtighed, og der dannes kondens på overfladen. Zinkoxid har igen betydning for levetiden, men det bevirker, at den blanke overflade forsvinder. For at begrænse dannelsen af zinkoxid, er det meget vigtigt med god ventilation. Ved utilstrækkelig ventilation, kan zinkoxiden få så stor lagtykkelse, at der fremkommer områder med en hvid belægning kendt som hvidrust. Hvis det blanke "look" ønskes bevaret skal alt fugt og kondens tørres af. Det er ikke en mulighed i en stald, men jævnlig overtørring skader ikke.

Hvidrust er blot et tykt lag af zinkoxid, så det har ikke betydning for levetiden, med det er ikke så pænt at se på.

Vore materialer bliver leveret på lukkede biler både til og fra vort værksted. Varer bliver også leveret til kunderne på lukkede biler, med mindre det skal leveres med kran. Vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte zinken mod fugt.

Hvis der alligevel opstår hvidrust på inventaret er det vigtigt, at komme i gang med afrensning tidligt i forløbet. Vi har lavet forsøg med strubolie fra VM Zink med gode resultater på vores egen udstilling. Du kan købe produktet hos f.eks. Wupti.

Læs mere om hvidrust hos Nordic Galvanizers.

Andet ?

Nej, egentlig ikke. Produkterne passer stort set sig selv. Hvis du børster skidtet af en gang imellem og olierer plankerne en gang om året, så er du godt kørende under normale forhold.